Љубопитните деца треба да имаат прашања во врска со новиот коронавирус и на тоа  експертите велат дека постојат начини да се едуцираат без да предизвикаат непотребена паника.

 

Болеста предизвикана од  корона вирусот за прв пат е идентификувана во Вухан, Кина, се нарекува СОВИД-19 - „СО“ се однесува на корона, „ВИ“ за вирус и „Д“ за заболување. Вирусот COVID-19 е нов вирус поврзан со истото семејство вируси како тешкиот акутен респираторен синдром (САРС) и некои видови на обична настинка.

 

Со цел да се намали ширењето на вирусот и да се зголемми превенцијата, најбитно е да се едуцирате за тоа како се пренесува болеста и колку е тешка. Затоа доколку сакате да ја зголемите свесноста за вирусот, и да внимавате на себе и луѓето околу вас, следете ги следните едукативни факти и практикувајте ги:

 

Како се шири вирусот КОВИД-19?

Вирусот се пренесува преку директен контакт со респираторни капки на заразено лице (генерирано преку кашлање и кивање) и допирање на површини загадени со вирусот. Вирусот COVID-19 може да преживее на површини неколку часа, но едноставните средства за дезинфекција можат да го убијат.

 

 

Кои се симптомите на коронавирус?

Симптомите може да вклучуваат треска, кашлица и останување без здив. Во потешки случаи, инфекцијата може да предизвика пневмонија или тешкотии во дишењето. Поретко, болеста може да биде фатална. Овие симптоми се слични на грипот или обичната настинка, кои се многу почести од COVID-19. Ова е причината зошто е потребно тестирање за да се потврди дали некој има COVID-19. Важно е да се запамети дека клучните мерки за превенција се исти - честото миење на рацете и хигиената на респираторната вода. Исто така, постои вакцина за грип - затоа запомнете да бидете во тек со вакцините за себе и вашето дете.

 

symptoms-corona

 

Како можам да го избегнам ризикот од инфекција?

Еве четири мерки на претпазливост што може да ги преземете вие и вашето семејство за да избегнете инфекција:

 

  1. Рацете мијте ги често користејќи сапун и вода или бришење со рака врз основа на алкохол
  2. Покријте ја устата и носот со флексибилен лакт или ткиво, при кашлање или кивање, и фрлете го ткивото во затворен сад
  3. Избегнувајте близок контакт со секој кој има симптоми на настинка или сличен на грип
  4. Побарајте медицинска помош рано ако вие или вашето дете имате треска, кашлица или отежнато дишење

 

dezinfekcija-corona-virus

 

Што треба да направам ако моето дете има симптоми на КОВИД-19?

Симптомите на КОВИД-19 како кашлица или треска може да бидат слични на оние на грипот или обичната настинка - кои се многу почести. Продолжете да ги следите добрите практики за хигиена на рацете и респираторните тела, како редовно миење на рацете и да го одржувате вашето дете во тек со вакцинирање - така што вашето дете е заштитено од други вируси и бактерии кои предизвикуваат болести. Како и кај другите респираторни инфекции како грип, побарајте грижа рано ако вие или вашето дете имате симптоми и обидете се да избегнете да одите на јавни места (работно место, училишта, јавен превоз), за да спречите ширење на други.

 

Што треба да направам ако член на семејство покаже симптоми?

Треба да побарате лекарска помош ако вие или вашето дете имате треска, кашлица или отежнато дишење. Размислете да се јавите напред за да му кажете на вашиот давател на здравствена заштита ако сте патувале во област каде е пријавен COVID-19 или ако сте биле во близок контакт со некој со кој патувал од некоја од овие области и има респираторни симптоми.

 

doctor-corona-virus

 

Потсетете ги дека сите сме заедно во ова

Вашите деца можеби ќе треба да направат жртви бидејќи болеста продолжува да се шири - како да не можете да ја посетите баба кога се болни, или треба да пропуштите средба со шах-клуб - и важно е да ги слушате нивните чувства и грижи. Но, овие акти може да ги поставите како дел од нивната општествена одговорност да ги штитат другите и да бидете добар член на заедницата.

 

 

Во моментов, согласно препораките и одлуките на Владата во врска со новонастаната ситуација во нашата држава, најголем дел од нашите соработници игротеки или не работат воопшто, или работат со скратено работно време. На сите нас преостанува да бидеме одговорни, позитивни, смирени, да покажеме трпение, и да се надеваме дека целава ситуација набрзо ќе заврши и нашите мали херои повторно ќе имаат можност за неизмерна детска смеа и забава во нивните омилени шарени катчиња.