Најава

Најавете се со Вашиот кориснички профил за да ги користите сите придобивки од Termin.mk!

Регистрација

Брзо е, бесплатно и безбедно! - Искористете ги сите придобивки од Termin.mk!


Сакам да примам новости

Се согласувам со условите на користење и политиката на приватност на Termin.mk

Колачиња (англиски cookies)

Што е колаче (cookie)?

Колаче (cookie) е мала количина на податоци што веб сајтот ги сместува во вашиот компјутер.

Зошто веб сајтовите користат колачиња (cookies)?

Веб сајтовите немаат своја меморија. Ако сурфате од една до друга веб страна во рамки на еден веб сајт, Вие нема да бидете препознаени како еден ист корисник низ страниците. Колачињата (cookies) овозможуваат Вашиот прелистувач да биде препознаен од веб сајтот. Оттука, колачињата главно се користат да го запомнат изборот коj сте го направиле. При Вашата следна посета на веб сајтот тие уверуваат дека ќе бидете препознаени.

Дали сите колачиња (cookies) ја вршат истата работа?

Не, има различни типови на колачиња (cookies) и различни начини на нивна употреба. Тие можат да бидат категоризирани во зависност од нивната функција, животен век, и во зависност од тоа кој ги поставува на веб сајтот.

Како Termin.mk ги користи колачињата (cookies)?

Колачињата ни овозможуваат да го идентификуваме Вашиот уред, или кога Вие сте најавени. Ние употребуваме само неопходни колачиња (cookies) со цел да Ви овозможиме да се движите по сајтот или да Ви обезбедиме одредени основни карактеристики. Исто така, ги користиме колачињата (cookies) со цел да ја зголемиме функционалноста на веб сајтот преку складирање на Вашите преференции, како и со цел да ја подобриме услугата и Ви овозможиме подобро корисничко искуство.

Најчесто ги користиме колачињата (cookies) со цел да Ви ги овозможиме следниве услуги преку нашиот веб сајт:

  • да го препознаеме Вашиот уред како Вие не би требале да ги внесувате истите информации одново;
  • да препознаеме дека можеби Вие сте сакале Вашиот кориснички профил и лозинка да бидат запомнети, како не би требало да ги внесувате истите информации при секоја посета;
  • да бидеме сигурни дека при користењето на нашите услуги, Вашето корисничко искуство е беспрекорно и безбеднода евидентираме што на корисниците им се допаѓа и што не им се допаѓа на нашиот веб сајт и да ја согледаме популарноста на одредени елементи од веб сајтот, како би биле сигурни дека веб сајтот функционира беспрекорно и при висока посетеност.

Кој има пристап до колачињата (cookies) кои ги користи Termin.mk?

Само Termin.mk има пристап до колачињата (cookies) кои се користат на овој веб сајт.

Како може да управувате со колачињата (cookies)?

Преку опцијата „Подесувања (Settings)” во Вашиот прелистувач, на пр. Internet Explorer, Firefox, Chrome или Safari, можете да наместите кои колачиња (cookies) да бидат прифатени, а кои одбиени. Најпопуларните прелистувачи им овозможуваат на корисниците a) да ги прифатат сите колачиња (cookies), б) да известат кога колаче (cookie) сака да пристапи до Вашиот компјутер, или в) да ги одбива сите колачиња (cookies). Секој прелистувач е различен, па оттука, проверете во „Помош (Help)” менито како да ги промените Вашите претпочитувања околу колачињата (cookies).

Доколку ја одберете опцијата сите колачиња да бидат одбиени, можеби нема да бидете во можност да користите некои од функциите на нашиот веб сајт, и со тоа да го расипете Вашето корисничко искуство.